Vliegtuig op zonnepanelen wil allereerste vlucht rond de wereld maken

blog image

Vliegtuig op zonnepanelen wil allereerste vlucht rond de wereld maken

Het vernieuwde Zwitserse zonnevliegtuig Solar Impulse 2 wil de allereerste rondvlucht om de wereld maken op zonnestroom.

Vanuit Abu Dhabi willen de piloten in maart vertrekken. Initiatiefnemers Bertrand Piccard en Andre Borschberg hopen de rondvlucht in 4 tot 5 maanden te voltooien.

Onderweg maken ze landingen in Azië, Noord-Amerika en Europa of Noord-Afrika. Sommige etappes, zoals de tocht over de Stille en Atlantische Oceaan kunnen 5 tot 6 dagen duren.

“We hebben deze locatie gekozen als de beste en meest geschikte plek voor vertrek en aankomst om het klimaat, de infrastructuur en de toewijding aan technologie voor schone energie”, vertelt Borschberg over de keuze voor Abu Dhabi.

Verbeterde versie

Het team zal in januari al aankomen in de regio en zal 2 maanden trainen met het opstijgen en landen.

De Solar Impulse 2 werd in april onthuld en is een verbeterde versie van de Solar Impulse die onder andere vluchten heeft gemaakt van Zwitserland naar Marokko en van de westkant in de Verenigde Staten naar het oosten.

Solar Impulse 2 heeft 17.200 zonnecellen op de lange vleugels die een spanwijdte hebben van 72 meters. Ter illustratie, een Boeing 747 heeft een spanwijdte van 68,5 meter. Volgens Borschberg en Piccard kan het vliegtuig in theorie voor altijd in de lucht blijven.

 

bron: solarmagazine.nl