Wat zijn de beste merken van zonnepanelen?

blog image

Wat zijn de beste merken van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn het laatste decennium bijzonder populair geworden. Niet enkel consumenten laten massaal installaties plaatsen, er zijn ook vele fabrikanten bijgekomen. Door de vele nieuwe merken zien consumenten door de bomen het bos niet meer. Welke merken van zonnepanelen zijn echt goed? En welke zijn minder te vertrouwen? Laten we op deze pagina alles op een rijtje zetten.

De grootste fabrikanten van fotovoltaïsche zonnepanelen
De markt van de zonnepanelen wordt nog steeds gedomineerd door de Chinese merken. In de top 10 van fabrikanten volgens het aantal geproduceerde kWh, zijn er 7 bedrijven waarvan de roots in China liggen. Daarnaast zijn het vaak Noord-Amerikaanse en Japanse bedrijven die voor de meeste concurrentie zorgen.

Maar welke merken zijn nu eigenlijk echt goed? En voor welke moet je opletten?

Tier 1 vs Tier 2 vs Tier 3
In Angelsaksische landen wordt vaak gewerkt met een rankingsysteem om fabrikanten van zonnepanelen van elkaar te onderscheiden. Fabrikanten worden onderverdeeld in categorieën, genaamd Tier 1, Tier 2 en Tier 3. De fabrikanten in Tier 1 zijn de meest kwalitatieve en betrouwbare merken. Ze voldoen aan een aantal strenge criteria, waardoor ze ook door financiële instellingen als betrouwbaar worden beschouwd.

Tier 2 merken zijn zonnepanelen waarvan de fabrikanten nog niet zo lang in productie zijn, of die niet voldoen aan bepaalde criteria. Tier 3 zijn nog kleinere fabrikanten, waarvan we niet kunnen aanraden om met hen in zee te gaan.

Tier 1
Tier 1 merken zijn de Champions League onder de zonnepanelen. Het zijn de meest betrouwbare merken die ook de meest kwalitatieve zonnepanelen afleveren. En hoewel het vaak duurdere zonnepanelen zijn, raden we aan om steeds met één van deze merken in zee te gaan.

Hier is waarom.

Tier 1 merken zijn vertically integrated. Dit wil zeggen dat ze hun productieproces van start tot finish zelf beheren. Ze kopen dus geen onderdelen van andere fabrikanten aan om hierop verder te bouwen. Nee, ze hebben elk aspect van het productieproces zelf onder controle, wat de kwaliteit van het eindproduct alleen maar ten goede komt.
Tier 1 merken investeren heel hard in research & development (R&D). Ze doen er alles aan om een nog kwalitatiever product te produceren, en komen dus geregeld met zonnepanelen op de markt die een nog hoger rendement hebben dan hun voorgaande modellen. Merken als SunPower, Trina Solar en Q-Cells staan erom bekend om regelmatig records te breken op vlak van efficiëntie.
Het productieproces van Tier 1 fabrikanten is vaak in verregaande vorm geautomatiseerd, zonder hierbij in te boeten aan kwaliteit. De verregaande automatisatie zorgt voor een goedkoper productieproces, waardoor ook de prijs van het eindproduct gedrukt kan worden.
Tier 1 fabrikanten zijn actief in de sector voor meer dan 5 jaar. Dit lijkt niet zo lang, maar in deze jonge sector is het al een mooie garantie dat een merk ook de komende 20 jaar nog actief zal zijn. Veel merken geven immers productgaranties van 10 jaar op hun zonnepanelen, maar met weinig solvabele fabrikanten houdt dit dus nog steeds een risico in. Kies dus voor een fabrikant waarvan je mag vanuit gaan dat hij binnen 20 jaar nog steeds actief is.
Tier 1 merken zijn dus de meest kwalitatieve die op de markt te verkrijgen zijn. Maar ook binnen de Tier 1 categorie zijn er verschillen tussen merken onderling. Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘Standard Tier 1’ en ‘Premium Tier 1’ zonnepanelen. Bij de Standard Tier 1 zonnepanelen vind je merken als Trina Solar,Jinko Solar,Hyundai, Ja Solar, Canadian Solar en Renesola. In de Premium Tier 1 categorie vind je de merken Q-Cells, LG, Winaico, REC en SolarWorld.

Hoewel de prijs voor deze merken dus een stuk hoger liggen dan de Tier 2 of Tier 3 merken, raden we toch aan om steeds één van deze merken te kiezen. Dus indien je merk niet op deze lijst staat, dan let je beter goed op de kwaliteit van het merk dat je wel wil plaatsen.