Stroom wordt in ruim een jaar de helft duurder

blog image

Stroom wordt in ruim een jaar de helft duurder

De prijsstijging is het gevolg van een hele reeks prijsverhogingen in de verschillende onderdelen van de stroomfactuur. De heffing waarmee de regering de schulden van de groenestroomcertificaten wil wegwerken is de grootste boosdoener. Daardoor komt er in maart volgend jaar 100 euro extra bij uw stroomfactuur.

Maar ook het afschaffen van de gratis elektriciteit op 1 januari is verantwoordelijk voor een flink stuk van de factuurverhoging: 80 euro. Eerder in 2015 moest de consument al de verhoging van de btw van 6 naar 21 procent slikken (september) en het doorrekenen van de vennootschapsbelasting die netbeheerders voortaan moeten betalen (augustus).

Ook de distributietarieven voor elektriciteit - de tarieven voor het vervoer van energie en de geleverde diensten - gaan met 12 euro omhoog in januari. Dat is onder meer het gevolg van het wegwerken van de "historische saldi uit het verleden": kosten van de distributienetbeheerders uit het verleden die verkeerd werden ingeschat, in het bijzonder door het enorme succes van zonnepanelen. De VREG wil die saldi verspreid over vijf jaar wegwerken.

Wanneer we dit verrekenen met het prosumententarief voor de zonnepanelen blijft het plaatsen van zonnepanelen ook in 2016 een interessante inverstering.
Vraag gerust vrijblijvend een offerte bij ons aan dan maken wij een correcte berekening naar terugverdientijd en rendement van een zonnepanelen installatie.
info@dsolar.be of 0474210311

 

Tegelijk is er ook beter nieuws: de aardgasfactuur voor een gemiddeld gezin zal dalen van 1.291,31 euro in januari 2015 naar 1.193,98 euro in januari 2016. Reden is het goedkoper worden van aardgas, maar ook een daling van het distributienettarief op 1 januari met 20 euro.

(Voor de duidelijkheid: een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3.500 kWh).

 

bron: deredactie.be