Zonnepanelen Anno 2015
Na enkele bijzonder zwarte jaren ziet de zonnepanelensector in ons land het weer iets zonniger in. Nieuwbouw is voortaan de belangrijkste focus voor verkopers en installateurs van zonnepanelen.
Normaal vindt dezer dagen de vakbeurs voor zonnepanelen Intersolution plaats in Flanders Expo. Na zes opeenvolgende edities wordt tot januari 2017 echter een pauze van twee jaar genomen. Een teken aan de wand dat de zonnepanelensector het erg moeilijk heeft.
‘Nu een beurs organiseren heeft niet veel zin, we zouden ons kapotmaken’, zeggen de organisatoren. ‘Maar misschien kan volgend jaar al een nieuwe editie plaatsvinden’, luidt het enigszins optimistisch.
Na de stapsgewijze afbouw van de subsidies is de sector gedecimeerd. Terwijl in 2011 in Vlaanderen nog ruim 1.000 megawatt aan zonnepanelen op gezins- en bedrijfsdaken werd gelegd, was dat vorig jaar nauwelijks 50 megawatt, schatten sectorkenners. De Belgische markt zou uitkomen op 100 megawatt.
Terwijl in 2011 in Vlaanderen nog ruim 1.000 megawatt aan zonnepanelen op gezins- en bedrijfsdaken werd gelegd, was dat vorig jaar nauwelijks 50 megawatt
Die crash veroorzaakte talrijke faillissementen van installateurs en projectontwikkelaars. De weinige overlevers zijn bedrijven die konden terugvallen op andere regio’s of aanverwante activiteiten als dakwerken, algemene elektriciteitswerken of andere groene producten als zonneboilers en isolatie.
Toch is de hemel boven de sector wat opgeklaard. ‘2013 was een rampjaar. 2014 was iets beter’, vindt Alex Polfliet, de voormalige voorzitter van de sectorfederatie PV Vlaanderen.
Dat heeft alles te maken met de aanhoudende daling van de prijs van de installaties. ‘Een installatie is nu 40 procent goedkoper dan in 2010’, zegt de Belg Luc Graré, de verkoopdirecteur van de Noorse zonnepanelenfabrikant REC. Hij verwacht de komende jaren nog een verdere daling. ‘Het rendement van de zonnecellen gaat naar omhoog en de prijzen zakken.’ Hij wijst erop dat ook de andere kosten van een volledig systeem, zoals de aluminium draagconstructie of de omvormer, goedkoper zijn geworden.
Voor kmo’s zijn zonnepanelen een rendabele investering waarmee ze op lange termijn hun elektriciteitsprijs vastleggen
LUC GRARÉ
VERKOOPDIRECTEUR REC
Langs de koperskant is er wel een flinke verschuiving. De steun via certificaten is - afhankelijk van de omvang en de locatie van de installatie - volledig of grotendeels weggevallen. Dat er toch nog wat in zonnepanelen geïnvesteerd is, is te danken aan de verplichting om bij nieuwbouw een minimumaandeel aan hernieuwbare energie te voorzien. ‘Zonnepanelen zijn technisch het makkelijkst en financieel het interessantst’, zegt Polfliet.
Midden van dit jaar zal waarschijnlijk ook de netvergoeding van start gaan maar mede door de energiestijging blijven Zonnepanelen toch nog een goede investering,gemiddeld bedraagt de terugverdientijd dan tegenwoordig ook 7,5 jaar wat zeker niet slecht is.
Terwijl de voorbije jaren bijna iedereen zonnepanelen legde omdat er een serieus rendement mee kon worden gerealiseerd, is de motivering nu anders. ‘Bedrijven leggen zonnepanelen om bepaalde normen en duurzaamheidscriteria te halen, of omdat ze verwachten dat een gebouw zonder zonnepanelen over enkele jaren ouderwets zal zijn’, zegt Van den Branden.
Bouwers die vandaag nog kiezen voor zonnepanelen, zijn veel minder gefocust op rendement en op de terugverdientijd dan de investeerders in zonnepanelen van enkele jaren geleden. ‘Investeerders beschouwen het als een beperkte kost die er gewoon bijbehoort, net zoals nutsvoorzieningen, brandveiligheid, toegankelijkheid voor mindervaliden...’, zegt een verkoper van zonne-installaties.
De sector denkt dat er enkele jaren van stabilisatie of lichte groei kan komen. Daarvoor wordt gekeken naar de ecologische plannen van de overheid. ‘Als België de groenestroomdoelstellingen tegen 2020 wil bereiken, moeten we toch een tandje bijsteken met zonnepanelen. Ze zijn de goedkoopste manier om de groenstroomdoelstellingen te halen’, zegt Graré. ‘Van nu tot 2020 zou er nog 200 megawatt per jaar moeten bijkomen’, rekent hij voor.
‘Zelfs zonder subsidies is dat mogelijk, net dankzij de fors gedaalde prijs van de zonnepanelen’, zegt Graré. ‘Voor kmo’s zijn zonnepanelen een rendabele investering waarmee ze op lange termijn hun elektriciteitsprijs vastleggen. Er zijn nog bedrijfsdaken genoeg in dit land.’
Bron: Tijd