Toch groenestroomcertificaten voor recente zonnepanelen
Voor de elektriciteitsproductie vanaf 27 maart kunnen de eigenaars van relatief kleine zonnepaneelinstallaties opnieuw rekenen op groenestroomcertificaten, meldt de VREG. Dit is nodig om het beloofde rendement van 5 procent op 15 jaar te blijven halen.
Voor wie na 1 januari 2013 zonnepanelen in gebruik nam, geldt een ander steunmechanisme dan voor oudere installaties, die sowieso groenestroomcertificaten krijgen volgens hun productie. Voor die recentere installaties schakelde de overheid over op een rendementsgarantie: er wordt een rendement van 5 procent over 15 jaar gegarandeerd. Elk half jaar wordt daarom opnieuw berekend of dat rendement wordt gehaald bij de actuele elektriciteitsprijzen en kosten. In de jongste herberekening is de bijkomende betaling opgenomen die eigenaars van zonnepanelen weldra zullen moeten doen: vanaf 1 juli 2015 moeten zij via het zogeheten prosumententarief bijdragen aan de gestegen netkosten. Deze bijkomende kosten leiden ertoe dat het rendement afneemt en dat de overheid sneller moet bijpassen met groenestroomcertificaten.
Voor installaties boven 10 kW verandert er weinig. Voor installaties onder 10 kW, waar veel installaties bij particulieren onder vallen, komen er wel (sneller) groenestroomcertificaten.
Volgens welke drempels die certificaten worden toegekend varieert volgens de ouderdom van de installatie. Bij de berekening van het rendement wordt immers niet alleen met de actuele elektriciteitsprijzen rekening gehouden, maar ook met de gemiddelde prijs van de panelen ten tijde van de installatie - een prijs die in de voorbije jaren vrij snel afnam. Ter referentie: een gemiddelde gezinsinstallatie produceert zowat 3.500 à 4.000 kWh per jaar.
- Voor installaties in dienst genomen in 2013 is 1.222 kWh nodig voor één certificaat; voordien was dit 11.806 kWh.
- Installaties van de eerste helft van 2014: 1.328 kWh (voorheen 25.381 kWh)
- Installaties uit de tweede helft van 2014: 1.647 kWh - tot nu ontvingen deze geen certificaten.
- Voor installaties in dienst genomen sinds 1 januari 2015 is er nog geen nieuwe berekening. Zij krijgen voorlopig nog geen groenestroomcertificaten. Later volgen ook voor deze installaties halfjaarlijkse herberekeningen.
De netbeheerders zijn verplicht de groenestroomcertificaten aan te kopen tegen een bepaalde prijs (= minimumsteun). Vanaf 2013 ligt die op 93 euro.
De VREG meldt dat zonnepanelen uit 2013, 2014 en 2015 nog altijd kunnen worden aangemeld om groenestroomcertificaten te ontvangen. De eigenaars hebben recht op groenestroomcertificaten vanaf de meterstand die werd opgenomen in het volledig en conform AREI-keuringsverslag. Wie in het verleden nog geen productiemeter plaatste, kan dat nog altijd doen. Er moet dan een nieuwe keuring gebeuren en men ontvangt certificaten vanaf de meterstand uit dat nieuwe keuringsverslag.
Bij vragen over dit artikel contacteer ons gerust,elke installatie dat we plaatsen is steeds met een productiemeter en kunnen certificaten worden aangevraagd.
Voor nieuwbouw woningen met bouwvergunning na 2013 en gebruikmaken van de voordelen van EPB hebben geen recht op certificaten.
Voor nieuwbouw woningen met bouwvergunning na 2013 en gebruikmaken van de voordelen van EPB hebben geen recht op certificaten.
Wij zorgen ook steeds voor de aanmelding bij de vreg en ontvangt elke klant hiervan een login om de meterstanden door te geven zo worden de certificaten automatisch uitbetaald.
Verwacht wordt dan ook installaties geplaatst in 2015 terug certificaten krijgen en voor een installatie met een opbrengst van 5000kwh/j ramen wij een jaarlijkse financiële extra opbrengst van een 150-250€.
Dit is een raming en dit zal worden vermeldt op de website van de vreg,van zodra wij dit vernemen zullen we dit ook melden op onze website.
bron: netto.tijd.be